Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down Boven

Kittenverblijf


Helaas komt het wel eens voor dat de moederpoes niet naar haar kittens omkijkt.

Dat kan gebeuren doordat de moederpoes in een slechte conditie bevind, of nog erger, de moederpoes is tijdens het werpen overleden.

Daarom dit hoofdstuk over de behandeling van kittens die niet door de moeder verzorgd worden.


Jonge kittens slapen de grootste gedeelte van de dag en de nacht, ze slapen eigenlijk tussen de voedingen door.

Het is daarom van het grootste belang dat de omgeving rustig en schoon is zodat ze lekker warm en droog weer verder kunnen indutten.

Kittens jonger dan twee weken zijn niet in staat om te rillen. Zodat je niet kan zien of ze het ze het wel of niet koud hebben. Gebruik een bench of wat

beter is, een caviakooi, waarvan de zijkanten van plastic zijn en enkel de bovenkant een traliedeurtje heeft.


Een werpkist een grote doos of een grote reismand met een dekentje en knuffels erin geeft ook bescherming. Een warmtelamp, een warmtekussen of een

kruik  houdt de kittens warm.  Als u een kruik gebruikt, ververs het water geregeld om de ca. 3 uur (met warm water uiteraard).


Een snugglesafe (warmtekussen), verkrijgbaar bij diverse catshops b.v.  Zooplus,  of tijdens een show op een van de stands. Hiermee kan je de temperatuur prima regelen. Leg een doek gedeeltelijk over de doos, de kitten kan kiezen voor schaduw of niet.  Ziet u dat de kitten veel in de schaduw ligt, dan kan het zijn dat ze het te warm heeft. Leg in de doos lekkere zachte knuffels en een wekker die de kitten hoort tikken (nabootsing van het hart van mammapoes).


Er moet altijd een thermometer aanwezig zijn in de doos om de warmte te meten, b.v. een aquarium thermometer, die heb je ook als sticker die je aan de doos, kooi of kist kan plakken.

De ideale temperatuur in de doos is als volgt:

• 1 week 30 graden

• 3 weken 27 graden

• 2 weken 24 graden

• 4 weken en ouder 21 graden


Als de kittens aan elkaar beginnen te zuigen, moet u ze enkele dagen scheiden door een tussenwand in de doos of werpkist te maken.

Wanneer de kittens nog geen 4 weken zijn dan heeft ze vervangende moedermelk nodig.

Er zijn enige merken te verkrijgen zoals Royal Canin Babycat Milk, Gimpet Cat-milk plus taurine, Beaphar Kitty Milk, en KMR. Mijn voorkeur gaat uit naar KMR daar ik er nooit problemen mee heeft gehad. Dat wil niet zeggen dat de andere merken slechter zijn! Altijd de melkpoeder bij het water doen, dan krijg je geen klontjes.

Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.Doe na de vierde week wat Brinta door de melk en probeer de kleintjes zelf te laten eten.

Misschien wil uw kitten eerder vaste voeding, of meer voeding hebben.


Wanneer blijkt dat een kitten veel piept of miauwt tussen de voedingen door, dan kan het goed mogelijk zijn dat hij te weinig voeding krijgt, het te koud of te

warm heeft.  Als het kitten lekker warm aanvoelt geef dan meer voeding. Maar voorzichtigheid is geboden.

De buikjes moeten na de voeding lekker rond zijn, niet uitpuilen of keihard aanvoelen.

Voedingstabel per 24 uur betreffende de hoeveelheden en hoe vaak geven.










Kittens vanaf 6 weken krijgen 4 keer per dag te eten. Op een leeftijd van 8 weken staan de kittens op vaste voeding en water.

Zorg dat ze altijd vers water hebben.

•  Bij omschakeling naar vast voer altijd eerst gemalen vlees geven, bv whiskas junior, babycat van royal canin, of AD voeding van Hills.

• Om kittens aan vast voedsel te laten wennen, kan je ook  Nutrigel door de melk mengen. Het kan geen kwaad om er Viyo aan toe te voegen voor een goede    weerstand.


Indien een kitten voor het eerst gaat drinken uit het flesje en hij snapt er nog niks van, masseer dan zachtjes over de kop  en zijn/haar achterste, zoals de moederpoes het in normale omstandigheden doet. Schrijft dagelijks wat de  kittens gedronken hebben per maaltijd, noteer het gewicht en of ze geplast en gepoept hebben.


Het gebruik van een flesje:

•  Maak een klein gaatje in de speen, als dit nog niet gedaan is. De melk moet er druppelsgewijs uitkomen.

   Reinig het flesje na iedere voeding, meestal wordt er een speciaal borsteltje bijgeleverd.

•  Leg een (hand) doek op uw schoot en leg de kitten op z'n buikje. Houd z'n kopje voorzichtig

   schuin omhoog en leg de speen op z'n tong. Komt er melk uit z'n neusje, dan is het gaatje in de

   speen te groot. De kitten stopt meestal vanzelf als het genoeg heeft. Overvoeden is slecht voor de kitten.

   Het is zelfs beter de eerste dagen een klein beetje minder te geven dan normaal.


Geef een kitten nooit een flesje op zijn ruggetje, de kans is bijna zeker dat het kitten zich verslikt, dit kan dodelijk zijn. Er kan melk in de longetjes komen, met een grote kans op longontsteking!! Als er na 2 voedingen nog melk uit het neusje komt, raadpleeg direct de dierenarts. Dan moet er (snel) antibiotica aan te pas komen, anders komt het kitten te overlijden.

Wanneer de kitten te zwak is om te zuigen, dan kan een (druppel) pipet uitkomst bieden, nooit en te nimmer forceren, dus alleen druppelen!!


Na de voeding:

•  Als een kitten genoeg melk heeft gehad, moet u net als baby's de kitten tegen uw schouder houden om het te laten boeren. Daarna moet u de buik en anaalstreek    met een vochtig wattenpad of een plukje watten masseren. Dat doet normaal de moederpoes met de tong om het plassen en het ontlasten te stimuleren.  

•  Wanneer de kittens vast voedsel eten en op hun pootjes staan dan is het tijd voor de zindelijkheids training.

   Zet ze na iedere voeding op de kattenbak, zodat de bedoeling duidelijk wordt.

• Om kittens aan vast voedsel te laten wennen, kan je ook  Nutrigel door de melk mengen.

   Het kan geen kwaad om er Viyo aan toe te voegen voor een goede weerstand.


Indien een kitten voor het eerst gaat drinken uit het flesje en hij snapt er nog niks van, masseer dan zachtjes over de kop  en zijn/haar achterste, zoals de moederpoes het in normale omstandigheden doet. Schrijft dagelijks wat de  kittens gedronken hebben per maaltijd, noteer het gewicht en of ze geplast en gepoept hebben.


Bijvoeren:

Na vier 4 weken begin je het kitten wat vast voedsel te geven.  Het vlees (kittenvoer / Hill’s AD) moet goed eventueel met de mixer fijn gemalen worden.

Het buikje van een kitten is ongeveer zo groot als een knikker, er kan dus navenant weinig in, beging  met het geven van een theelepeltje eten.


U kunt het fijn gemalen vlees vermengen met de melk en uit het flesje laten drinken, hiervoor moet je het gaatje in de speen iets groter maken.

U kunt ook rijstebloem of Brinta door de melk mengen. Rijstebloem werkt stoppend, brinta laxerend. Van belang als uw kitten diarree heeft, dan geeft u rijstebloem. Verdraagd de kitten dit goed, en vraagt de kitten om meer, dan kunt u de hoeveelheid opvoeren. Droge brokjes eerst weken alvorens ze te geven.

U kunt het kitten stimuleren door het van uw vinger te laten eten.


Diarree:

Door omschakeling naar vaste voeding kan een kitten diarree krijgen. Wees voorzichtig met het geven van vleesvoeding, geef niet te veel en voert het niet te snel op.

Zijn de kittens vijf weken oud, geef dan geen melk meer. Geef de kitten  licht verteerbaar voedsel. Vis (blanke), kip en rijst (rijstewater) zijn lichtverteerbaar. Meng wat fijngemalen kip, rijst, rijstewater door elkaar. Kittens vinden dit lekker. Er is ook voeding, bij uw dierenarts te krijgen, zoals waltham sensitivity control (met kip en rijst).

Geef  Elektrolyt (Natrium, Kalium en Chloor zijn zouten of elektrolyten in het bloed) door het drinkwater of door de melk. Opname van vocht en mineralen is erg belangrijk i.v.m. het vele vocht  verlies via de ontlasting.

De diarree moet na 24 uur over te zijn.

Kleur van ontlasting bij diarree: Dunne gele diarree: komt mogelijk door overvoeding. Witte stukjes in diarree: geen goede of intolerantie melk.

Stinkende/sterk ruikende diarree: Bacteriële infectie: De symptomen (bijv. braken) en de gevolgen (bijv. uitdroging) van de ziekte worden behandeld.

Groenige ontlasting: voeding wordt niet goed opgenomen/gaat te snel door het lichaampje, absorbeert slecht. Overvoeding.


Grijsachtige diarree: ernstige, uitdroging

Kittens met diarree die niet algemeen ziek zijn hebben vaak een zogenoemde acute diarree. Acute diarree bij kittens is meestal zelf limiterend. Belangrijke oorzaken van acute diarree zijn bijvoorbeeld een voedingsfout of voerovergang, virussen (buikgriep) en spoelwormen. Wanneer de oorzaak wordt weggenomen of wanneer er gewenning aan voeding optreedt, zal het dier zelf binnen enkele dagen genezen. Er bestaan geen medicijnen voor kittens die dit proces kunnen versnellen. Vaak lijkt het alsof medicijnen werken, maar het verdwijnen van de diarree is dus het gevolg van spontaan herstel!

Let op: Kittens met diarree die algemeen ziek zijn (bijv. niet eten/afvallen/braken) worden meestal wel meteen behandeld met medicatie, vaak dus zonder een duidelijke diagnose.


Obstipatie:

Als een flessen kitten last van obstipatie heeft, voedt het dan vaker kleinere hoeveelheden. Kittens die last van obstipatie hebben (harde buik, schreeuwen, braken) hebben pijn. Verdun de melk en voeg enkele druppels plantaardige olie door de melk. Consulteer een dierenarts! (Levensbelang).


Het ontwormen van kittens en hun moeder:

Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de kittens al op zeer jonge leeftijd besmet is met wormen.

Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beïnvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen.

De moeder moet tegelijk met de kittens een ontwormd worden.


Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last

van een worminfectie.

Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere katten

en, belangrijker, voor uzelf.

Daarom is het aan te raden de volwassen katten 2x per jaar te ontwormen.


Controleeer of de kitten goed groeit, het is belangrijk de kittens te wegen. Kittens wegen bij de geboorte gemiddeld tussen de 80-140 gram. Dan neemt het gewicht  ± 10 gram per

dag toe. Na 1 week is het geboortegewicht verdubbeld. Katertjes komen sneller aan. Vanaf de derde week komt een kitten ± 20 gram per dag aan.

Leeftijd 3 weken: 280 - 320 gram, 4 weken: 400 - 480 gram, 5 weken: 460 - 640 gram,  

6 weken: 560 - 740 gram, 7 weken: 650 - 800 gram, 8 weken: 770 - 1000 gram (Dit is een gemiddelde van schema’s van ± 10 nesten uit de praktijk er zijn natuurlijk altijd uitschieters naar boven en naar beneden) .

De oogjes van kittens gaan open tussen de 5 en de 12 dagen. Als ze in die tijd niet open zijn, masseer de oogbolletjes voorzichtig en vooral zachtjes, met een voogtige wattenpad. Tussen de 2 en drie weken komen de melktandjes door. Dit kan per ras iets verschillen..


Enkele aandachtspunten:

Gebruik voor de kittens geen doos waar groenten of fruit in heeft gezeten. Deze dozen zijn bespoten geweest met insecticide, dat voor de kittens zeer giftig is.

Hypoglycemie:

Soms sterft een kitten zonder duidelijk aantoonbare oorzaak. Het mogelijk dat het kitten te maken heb met een tekort aan suiker. Het zogenaamde  “fading kitten syndroom".

Dit kan diverse oorzaken hebben, langere tijd niets gegeten, infecties, etc.

De symptomen zijn:

Lusteloosheid,  koude ledematen, ongecoördineerd, niet kunnen drinken.

Geef het kitten wat glucose, mogelijk zal de kitten hierop snel reageren, zo niet, ga dan snel naar de dierenarts!  

De symptomen kunnen kort van aard zijn, meestal sterft een katje dan snel als er niet wordt ingegrepen.

Bleke en/of witte huid van het ooglid, tong en/of bek, moeheid, geen zuigreflexen koorts, zwakte en ongecoördineerdheid duiden op bloedarmoede. Onmiddellijk naar de dierenarts!!

Sommigen worden snel zwakker, krijgen vaak geelzucht, drinken niet en worden bleek.

De urine kan rood/bruin kleuren.

De kittens moeten onmiddellijk van de moederpoes gescheiden worden. Na ongeveer 3 a 4 dagen voeden met het flesje is het gevaar voorbij , de darmwand van de kittens zijn dan voldoende beschermd.De moederpoes mag haar kittens weer voeden.

Ook dit heet: “fading kitten syndroom”.

Als een moederpoes langer dan 4 tot 5 uur haar kittens negeert, onmiddellijk de rol van moeder overnemen anders sterven deze kittens.


Als een kitten te verzwakt is om te zuigen kan men een maagsonde gebruiken. Probeer een pleegmoeder voor de kittens te vinden.

Mocht u onverhoopt een pleegmoeder vinden haal de pleegmoeder een uurtje weg van haar eigen kittens. Zet de pleegkittens tussen de andere kittens en laat ze even (ongeveer 3  kwartier a een uurtje) zonder de pleegmoeder. Dan wennen de kittens aan elkaar en nemen meer of minder elkaars geur aan.

Na het uurtje de pleegmoeder erbij.  Blaast ze naar de kittens, dan opnieuw de pleegmoeder een uurtje wegzetten. Moederpoezen in totaal max. 2 a 3 uur van haar kroost verwijderen, niet langer. Anders wordt het toch flessenvoeding.


Als de poes meer dan 6 kittens heeft is het, vooral als het buiten de doos of kist niet zo warm is, verstandig om wat  bij te verwarmen. Het kan voorkomen dat de kittens niet genoeg warmte krijgt van de moederpoes.

Geef de moederpoes voldoende eten, ze eten 2 a 3 maal zoveel als normaal.

Als u nog aanvullende informatie wenst, bel dan een van onze mensen van de werkgroepen.


Als de kittens geen moedermelk meer krijgen moeten ze worden ingeënt.

Met 6 tot 8 weken voor het eerst tegen kattenziekte en niesziekte.

Deze enting moet als ze 12 weken zijn, worden herhaald met een cocktail tegen kattenziekte en niesziekte.

Het kitten is nu voor een jaar lang beschermd.

tabel van de hoeveelheid voeding/uren. Dag en nacht!

    50 gram            iedere 2 uur 1,25 ml

    75 gram            iedere 2 uur 1,75 ml

    100 gram          iedere 2 uur 2 tot 2,5 ml

    125 gram          iedere 2 uur 2,5 tot 3ml

    150 gram          iedere 2 uur 3,5 tot 4 ml

     175 gram         iedere 2 uur 4 tot 4,5 ml

     200 gram         iedere 2 uur 5 ml

 Houdt de grammen en hoeveelheid cc goed aan!

    100-200 gr. Om de 2 uur: 2,5 tot 5  ml met een maximum van 60 ml per 24 uur

    200-300 gr. Om de 2-3 uur:  5 tot 12.5 ml met een max. van 120 ml per 24 uur

    300-360 gr. Om de 3 uur:  12,5 tot 15 ml met een max. van 120 ml per 24 uur

    360-500 gr. Om de 4 uur:  15 tot 30 ml met een max. van 200 ml per 24 uur.

    500-750 gr. Om de 5 uur:  20 tot 35 a 40  ml per keer.

Op deze leeftijd stopt het kitten vanzelf met drinken als het genoeg gedronken heeft.

Top